Was maatschap Noordhoff van oorsprong een gangbaar graanbedrijf, sinds een paar jaar bestaat het bouwplan uit veel verschillende gewassen en is de omschakeling naar biologisch grotendeels voltooid. Maar dat is niet de enige omschakeling: op een groot deel van de percelen vindt nu strokenteelt plaats. Gert nam met vijf andere biologische telers deel aan een project van WUR waarbij in praktijkproeven ervaring met strokenteelt werd opgedaan. Die ervaringen waren positief. Reden om op te schalen.
Voor Gert waren vergroten van de biodiversiteit en daardoor verhogen van gewasweerbaarheid belangrijke drijfveren. Hoewel je het net zo goed kunt omkeren: streven naar gezondere planten, leidt ook tot meer biodiversiteit. Maar ook het bedrijfseconomische verhaal moet gezond zijn.
Ook voor gangbare telers is strokenteelt interessant, vindt hij. De ziektedruk wordt lager, bodemnutriënten zijn ruimer beschikbaar, de kosten worden lager enzovoort.
Noordhoff is op meer terreinen actief. Samen met anderen verwerkt en vermarkt hij zijn producten (Bax Bier, Zilte jenever, brood Bakker Wiebrand en Snackbar van de Toekomst). Ook zoekt hij de verbinding met consumenten door bijzondere diners te organiseren. Zie ook https://www.facebook.com/pg/nieuwudengast/posts/.
Meer informatie: https://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Achtergrond/2017/9/Minder-ziekten-en-hogere-opbrengsten-182729E/
Maatregelen:
- Strokenteelt
- mengteelten
- NKG
- natuurlijke plaagbestrijding
- ruige stalmest
- lage bodembelasting
- groenbemestermengsel
- landschapselementen
- verwerking, vermarkting, nichemarkten
Foto credit: Tilly Hooikammer