Peter Appelman

In 1984 begon Peter Appelman zijn bedrijf door grond te huren voor de teelt van groente, voornamelijk kool. Nu teelt hij samen met Margo en Dave ongeveer 250 ha broccoli, sluitkool en bloemkool. Zijn producten hebben het keurmerk Planet proof.  Een deel is huurgrond die afwisselend in gebruik is als grasland bij een veehouder. Toch waren er problemen. Met een aantal collega’s vormde hij een werkgroepje, ondersteund door het Louis Bolk Instituut. Door jaarlijks organische stof in de vorm van compost en championmest aan te voeren was er al verbetering te zien. Een passend groenbemestermengsel helpt daar ook bij. En sinds een paar jaar is Appelman gestopt met ploegen voor de winter. Hij schafte een ecoploeg aan en zet die pas in het voorjaar in. De akkers liggen de hele winter groen.

Dit jaar (2020) begint hij met bokashi. Daar gaat onder andere koolblad (reststroom) in.

Hij heeft veel aandacht voor de bodem en investeert vooral veel in zijn eigen grond, maar hij hecht ook erg aan efficiëntie en snelheid. “Ik ken maar één gang en dat is een rotgang. Ik kan dus niet elk perceel anders behandelen.” Daar komt bij dat hij veel huurgrond bebouwt. Hij probeert de verhuurder ervan te overtuigen dat het uiteindelijk ook in diens belang is als alle huurders goed voor de bodem zorgen.


Al heeft Appelman veel aandacht voor de bodem, het gaat natuurlijk ook om de kolen. Hij wil graag weten of kolen geteeld op de eigen grond die hij zoveel aandacht geeft, ook meer inhoudsstoffen bevatten dan de producten die van de huurgrond komen. Dat gaat hij nu – ook weer op eigen kosten – laten onderzoeken.

 

Maatregelen:

  • Ecoploeg, gebruikt in het voorjaar
  • groenbemestermengsel
  • compost, championmest
  • bokashi (van o.a. koolblad)
  • elementen van kringloop (reststroom koolblad; grondrotatie met veehouder)
  • onderzoek naar inhoudsstoffen product.

Over de boerderij

Contactpersoon

Peter Appelman | Appelman Vegetables

Soort bedrijf

Akkerbouw

Plaats

Stompetoren

Regio

Noord-Holland

Grond

250 ha, klei en zand, deels huurgrond | Broccoli, sluitkool, bloemkool