Update maart /april 2020

Tijdelijk geen bedrijfsbezoeken

Iedereen weet dat bedrijfsbezoeken, met elkaar sparren aan de keukentafel, nu onmogelijk is. Covid-19 weerhoudt ons. Al weten we niet precies hoe lang het zal duren, het zal tijdelijk zijn. Daarom gaan achter de schermen voorbereidingen voor bijeenkomsten door. Via telefoon, mail, Skype, zoom enzovoort is nog veel mogelijk. April is trouwens geen maand waarin boeren tijd hebben voor andere zaken dan de boerderij.

De website blijft natuurlijk gewoon operationeel. Er komt steeds nieuwe inhoud bij. Een nieuw boerbedrijfsprofiel, een nieuw thema, uitdieping van een thema en links naar andere websites of pdf-documenten. Wat is er nieuw: 

Een nieuw boerbedrijfsprofiel

Een van de boeren die mee wil doen aan de volgende ronde bedrijfsbezoeken is Jan Reinier de Jong, akkerbouwer in Odoorn. Velen kennen hem als (voormalige) broedplaats van stichting Veldleeuwerik, als LTO’er, als bestuurslid van collectief Agrarische Natuur Drenthe, maar ook als koploper op het gebied van zonne-energie en opslag van elektriciteit op het erf. Er gebeurt nog veel meer op die boerderij. Erg interessant om eens te bezoeken. Dat zal even moeten wachten. Hierbij alvast een voorproefje.

In antwoord op vragen

We horen nogal eens de vraag: Als ik wat meer aan duurzaamheid wil doen op mijn bedrijf; wat is nou makkelijk realiseerbaar? Kijk eens in de brochure ‘Inspiratie voor biodiverse akkerbouw’ van WUR. Laat je inspireren door de boerenbedrijfsprofielen of lees het artikeltje ‘Aanpak’ onder thema Hetnieuweboeren.

Nog een recente toevoeging

Een andere toevoeging aan de website is een vrij uitgebreide beschrijving van een nieuwe werkwijze voor de akkerbouw. Sommigen noemen dat natuurinclusief, anderen ‘het nieuwe boeren’; er zitten elementen van ‘kringloop’ in, maar dat doet er allemaal niet toe. Ook als je helemaal niet van plan bent om een dergelijke ommezwaai op je eigen bedrijf te maken, kan het interessant zijn om eens in detail te lezen hoe sommigen dat in de praktijk brengen. een casusbeschrijving.